Румънците гласуват за парламент

Коалицията на премиера Виктор Понта е на път да спечели стабилно мнозинство.

09.12.2012 | 09:28
Румънците гласуват за парламент

Румънците се отправиха към урните на днешните парламентарни избори, които се очаква да донесат победа на лявоцентристката коалиция на премиера Виктор Понта, а това вероятно означава и задълбочаване на конфликта с президента на страната Траян Бъсеску и неговата десница.

По данни от последните социологически проучвания Социал-либералният съюз, в който участват социалдемократите, либералите и консерваторите, ще събере между 48 и 61% от гласовете, което ще даде на управляващите стабилно парламентарно мнозинство в новия законодателен орган.

Алиансът „Дясна Румъния”, начело с Демократично-либералната партия на Бъсеску, може да се надява на едва между 15 и 23% от вота, според проучванията. Ако има изненади, те се очакват от политическата формация на милионера популист Дан Дяконеску. За него е известно, че има бизнес интереси в електронните медии и е обвиняван в корупция.

„Дясна Румъния”, която управлява в състава на различни правителства от 2008 до 2012, плаща цената на обвиненията в клиентелизъм и преди всичко на драконовските мерки за икономии, наложени през 2010 под натиск от МВФ и ЕС, коментира France Presse. За да се спаси от бюджетния дефицит Румъния беше принудена да намали заплатите в държавния сектор с 25%, а ДДС беше увеличен на 24%.

В същото време Социал-либералният съюз, който дойде на власт през май, след падането на дясноцентристкото правителствo, понесе негативите от икономиите.  Изглежда, че пререканията с Бъсеску, които доведоха до отстраняването му, а след референдум и до възстановяването му, не са повлияли на имиджа на левицата, въпреки критиките, които отправиха от Брюксел.