Морси провокира нови безредици в Кайро

Египетският президент отхвърли всички искания на опозицията.

07.12.2012 | 08:07
Морси провокира нови безредици в Кайро

И тази нощ продължиха размириците в египетската столица Кайро. В обръщение по телевизията египетският президент Мохамед Морси отхвърли всички искания на опозицията, което провокира нови безредици.

Десетки египтяни щурмуваха и подпалиха главния офис на ислямистката организация "Мюсюлмански братя", предаде Reuters. При сблъсъци с полицията, протестиращите са хвърляли камъни и бутилки със запалителна течност. Засега няма данни за пострадали.

Недоволството в страната нарасна след думите на президента Морси, че въпреки протестите референдумът за новата конституция ще се състои, както е предвидено на 15 декември. Той отказа да отмени или да внесе поправки в конституционната декларация, която на практика му гарантира абсолютна власт.

Египетският президент покани всички политически сили да се срещнат в събота в президентския дворец за започване на национален диалог за изготвяне на политическа пътна карта. Според него някои от привържениците на опозицията обслужват стария режим и заяви, че няма да бъде толериран никой, който работи за сваляне на "легитимното" му управление.

В разговор по телефона американският президент Барак Обама е изразил пред Морси "дълбокото си безпокойство" от насилието по време на протестите в Египет. Държавният глава на САЩ е подчертал, че диалогът между управляващи и опозиция трябва да се състои без предварителни условия.