Обама пак най-влиятелен в класацията на Forbes

Путин отстъпи второто място на Меркел и остана трети.

06.12.2012 | 09:43
Обама пак най-влиятелен в класацията на Forbes

Президентът на САЩ Барак Обама отново е лидер в списъка с най-влиятелните хора в света, публикуван от списание Forbes. “Демократът е набрал точки заради своята победа на президентските избори, което му дава възможност в близките четири години да вдъхва живот в своите политически идеи”, предаде ИТАР-ТАСС.

Президентът на Русия Владимир Путин тази година от второ място се премести на трето. Той успял да се задържи в челните места благодарение на демонстрирането на силата на властта по отношение на опозицията, коментира изданието. Второто място Forbes даде на канцлера на Германия Ангела Меркел.

В тази класация влизат 71 души, от чиито „пари и власт зависи съдбата на света”. Четвърто място заема бизнесменът и основател на компанията „Майкрософт” Бил Гейтс. Пето място е за Папа Бенедикт XVI. Ръководителят на федералния резерв Бен Бернаке е на шесто, а директорът на Европейската централна банка Марио Драги – на осмо.

Седми в списъка на най-влиятелните хора в света е кралят на Саудитска Арабия Абдулла ибн Абдел Азиз. На девето място е генералният секретар на ЦК на Комунистическата партия на Китай Си Цзинпин. На десето място е британският премиер Дейвид Камерън. Френският президент Франсоа Оланд е на 14-о място.

Най-младият в списъка е основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, който е поставен на 25-о място, след като миналата година беше на 9-о. На 44-о място е младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун.

За изготвянето на класацията Forbes използва няколко фактора - броят на хората, над които личностите имат власт, финансовите ресурси, които те контролират, дали тези личности имат влияние в повече сфери и начинът, по който упражняват властта си.