САЩ против оръжейните сделки с „Рособоронекспорт”

Забраната се отнася и за купуване на вертолети за Афганистан.

01.12.2012 | 10:30
САЩ против оръжейните сделки с „Рособоронекспорт”

Американският Сенат одобри поправка в проектобюджета за отбрана, с която забранява на Пентагона да сключва оръжейни сделки с руската компания „Рособоронекспорт”. Забраната се отнася и за купуване на вертолети за Афганистан, съобщи РИА Новости.

Поправката ще влезе в сила едва след като американският президент Барак Обама сложи подписа си под документа.
До изменението се стигна след като САЩ заподозря Русия в доставка на оръжие за Сирия. „Американските данъкоплатци не трябва косвено да финансират масовите убийства на сирийски граждани, особено когато дадени поръчки ( като техниката за Афганистан) може да бъде изпълнена от американски производители,” коментира сенаторът от Тексас и автор на поправката Джон Корнин. – „Поддържайки отношения с „Рособоронекспорт”, ние подкопаваме американската политика по отношение на Сирия и на усилията в подкрепа на сирийския народ.”
През март тази година редица парламентаристи помолиха Пентагона да развали договора с руската оръжейна компания за покупка на вертолети Ми-17 за Афганистан. Според американските медии договорът за доставка на 21 вертолета Ми-17В-5, включително с резервни части и оборудване, е на стойност 900 милиона долара. Според руските медии основната сума за доставка е 376 милиона долара. През октомври от Пентагона заявиха, че нямат намерение да развалят договора.

През 2008 САЩ въведе санкции  спрямо „Рособоронекспорт”, заради съмнение за доставки на оръжие за Иран, в нарушение на режима за неразпространение на ядреното оръжие. Във фокуса на преговорите между двете страни остана оръжието за отбрана, което не е под рестрикциите на ООН.

Ограниченията бяха свалени от администрацията на  Обама през 2010, припомня електронното издание на Ведомости.