Китай облекчава политиката си за едно дете

Експерти предупреждават, че застаряващото население ще доведе до икономически и социални проблеми.

28.11.2012 | 15:13
Китай облекчава политиката си за едно дете

Властите в Китай ще облекчат политиката си за едно дете, като позволят на двойките да имат и второ, дори когато и двамата родители имат брат или сестра, заявява Джан Вейцин, в качеството си на бивш председател на Комисията за население и семейно планиране, цитиран от френския всекидневник Le Figaro.

Политиката за едно дете, в сила от 1979 година, цели да ограничи броя на ражданията и да регулира нарастващия дял на населението на най-многолюдната страна в света, където живеят 1.34 млрд. души, отбелязва изданието.

Експерти предупреждават, че именно тази демографска политика е довела до застаряване на населението, предвещавайки бъдещи икономически и социални проблеми.

В момента право на второ дете имат единствено двойките в градовете, при които родителите нямат братя или сестри. Облекчените мерки биха позволили на семейства, в които ако единият родител не е единствено дете, да имат повече от една рожба.

Новата политика, ако получи одобрението на китайското правителство, ще влезе в сила първо в области, които са "икономически продуктивни" и в регионите, където стриктно се спазва действащото законодателство.