Франция и Австрия подкрепят промяната на статута на Палестина в ООН

Прогнозите са, че молбата за промяна в членството ще бъде одобрена с голямо мнозинство.

27.11.2012 | 18:27
Франция и Австрия подкрепят промяната на статута на Палестина в ООН

Франция и Австрия ще подкрепят искането на Палестина за статут на държава наблюдател и нечлен на ООН. Промяна в статута на държавата от постоянен наблюдател на държава нечлен наблюдател  ще увеличи възможността на Палестина да участва в дебатите на Общото събрание, да се включи в различни агенции на ООН, а също и в Международния наказателен съд.

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс заяви, че Франция отдавна подкрепя палестинските амбиции за държавност. Пред долната камара на френския парламент Фабиюс заяви, че когато въпросът за промяна на статута на Палестина в ООН бъде повдигнат в края на седмицата, Франция ще гласува утвърдително. Подобни са намеренията и на Австрия, съобщи АФП.

Германия по всяка вероятност ще гласува против, докато Великобритания все още обмисля, заяви британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант.

Молбата за промяна в членството на Палестина в ООН се очаква да бъде одобрена с голямо мнозинство, коментират наблюдатели, цитирани от BBC.

Според „Организацията за освобождение на Палестина” повече от 130 страни вече са присъдили на Палестина ранг на суверенна държава.