Светът приветства "крехкия" мир в Близкия изток

Хамас обяви днешния ден за официален празник на територията на Газа.

22.11.2012 | 07:55
Светът приветства

Крехко примирие беше сключено между Израел и палестинците, след осем дни на военни действия,  коментира британската преса постигнатото снощи спиране на огъня.

Общо 12 ракети са били изстреляни към Израел от Ивицата Газа обаче след влизането в сила на примирието. По данни на израелската полиция ракетите са паднали на пусти територии в страната и не са причинили щети.

Тел Авив си запазва правото да възобнови бойните действия в отговор на палестинските атаки. Това включва и възможността за провеждане на планираната по-рано сухопътна операция

Правителството на Хамас обяви днешния ден за официален празник на територията на Газа, който ще бъде наречен „Национален празник на победата”. Тържествата започнаха и на Западния бряг веднага след обявяването на примирието.

Междувременно ръководителите на Европейския съюз приветстваха прекратяването на военните действия. „Сега е важно да се съблюдава изпълнението на примирието и да се предотврати ново избухване на насилие”, пише в съвместно изявление на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и председателя на Съвета Херман Ван Ромпой.