Бомба избухна в израелски автобус

По предварителна информация са ранени най-малко 21 души.

21.11.2012 | 12:40
Бомба избухна в израелски автобус

(Обновена в 13.40)

Бомба избухна в автобус от градския транспорт на Тел Авив. Най-малко 21 души са били ранени при взрива, съобщи израелският вестник „Аарец“. Двама от пострадалите са със сериозни наранявания. Останалите са с по-леки травми.

Полицията вече има двама заподозрени и работи версията за „терористична атака“. Около половин час след взрива органите на реда са арестували заподозрян, който по-късно е бил освободен.

Колата на градския транспорт e била взривена дистанционно.  Свидетел на случилото се видял как терорист хвърлил бомбата към автобуса и избягал. По информация на телевизия Ал Арабия поне един от заподозрените е жена.

Мерките за сигурност в района са повишени, а местните власти разпоредили на учителите да не позволяват на децата да излизат навън до второ нареждане.

Говорителят на Бенямин Нетаняху-Офир Генделман, потвърди в пост в социалната мрежа Twitter, че е извършена терористична атака в автобус в центъра на Тел Авив.

Говорителят на „Хамас“ Сами Абу Зухри заяви, че взривът в Тел Авив е „естествена последица на извършеното от Израел клане“. Пред Reuters Зухри заяви, че „палестинските фракции ще използват всякакви средства, за да защитят гражданите на Палестина при липса на международни усилия за спиране на израелската агресия.“ Говорителят на „Хамас“ обаче не пое категорично отговорност на взрива днес.

Последният сериозен атентат срещу търговската столица на Израел беше през април 2006, когато терорист самоубиец от палестински произход уби 11 души, взривявайки се до будка за сандвичи край старата централна автогара, припомня вестник „Аарец“.