Израел се стреми към мир, заяви израелският посланик в България

Египет, Турция, Катар и САЩ могат да повлияят в дипломатическото решаване на конфликта, коментира Шаул Камиса-Раз.

20.11.2012 | 11:06
Израел се стреми към мир, заяви израелският посланик в България

Израел се стреми към мир и не желае сблъсъци и война с нито една от околните държави. Дори да е имало сблъсъци в миналото сме успявали да стигнем до споразумението за мир, заяви в предаването Денят ON AIR посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз.

„С напускането на Ивицата Газа през 2005 Израел имаше намерение, заедно с Палестина  да установи мир в региона. За пет години сме свидетели на много тежки нападения от Ивицата Газа към Израел. В Газа нямаше тероризъм, когато Израел напусна територията. Докато днес е именно такава територия,“ коментира Шаул Камиса-Раз. Той не изключи вероятността в провокацията на конфликта сега да са намесени терористични организации от Иран, които са основен източник на оръжие за Ивицата Газа.

„Държавата Израел не може да си позволи едно продължително въздържане. Имаме голямо желание да позволим на Египет да бъде лидер в преговорите за мир, но от друга страна всеки ден сме свидетели на постоянен ракетен обстрел към Израел,“ заяви израелският посланик в България. Той коментира, че Египет на първо място,а също и Турция, Катар и САЩ могат да окажат влияние върху дипломатическото решение на конфликта. 
Шаул Камиса-Раз обясни още, че оръжието, което използва Израел, е с много точно насочване, като целта са висшите ръководители от „Хамас“, а не мирното население.

Посланикът на Израел коментира и разследването на атентата в Бургас с думите, че се работи много професионално по случая.

Той подчерта, че нивото на взаимодействие между България и Израел, и в икономически план, е много добро. Израелските инвестиции са предимно в недвижими имоти. Има интерес към земеделие и производство.

Цялото интервю вижте от видео файла.