Израелската авиация нанесе нови удари

Газа не спира ракетния обстрел.

20.11.2012 | 08:23
Израелската авиация нанесе нови удари

Израелската авиация нанесе нови удари в отговор на ракетен обстрел от позиции на територията на Газа, предаде ИТАР-ТАСС. Гори сградата на Ислямската национална банка. Според палестински медици при нападенията тази нощ има четирима ранени. Изстреляни от Газа ракети се взривили близо до селището Офаким, но без да причинят жертви и щети, съобщи Reuters.

Вчера от Газа срещу Израел са били изстреляни 135 ракети, 67от които избухнали на израелска земя, и 42 били свалени от противоракетната система "Железен Купол", посочват още световните агенции.

От началото на военния конфликт между Ивицата Газа и Израел, който започна миналата седмица, са били убити общо 107 палестинци, а други 890 са били ранени.

Ракетите на „Хамас” досега убиха трима израелци и раниха около 50. Днес в полунощ изтича срокът, който Израел даде на групировката да прекрати ракетния обстрел, в противен случай военната операция ще бъде разширена.

Междувременно лидерът на ливанската групировка „Хизбулла" Хасан Насралла увери палестинското движение „Хамас" в подкрепата си.

И днес продължават дипломатическите опити за прекратяване на въоръжения конфликт с очаквани визити на редица високопоставени представители на международната общност в Близкия изток. Сред тях са генералният секретар на Арабската лига, генералният секретар на ООН и германският министър на външните работи.

Междувременно стана ясно, че САЩ няма да дадат одобрението си за приемането на текст на декларация на Съвета за сигурност на ООН, който според тях ще възпрепятства усилията за постигане на мир в Ивицата Газа. За позицията съобщи американският посланик в организацията Сюзан Райс.

Русия пък обяви, че ще предложи проекторезолюция за незабавно спиране на огъня, ако 15-те страни не успеят до днес да се споразумеят по текст, призоваващ за край на бойните действия между Израел и въоръжените палестински групировки в Ивицата Газа.

Подобен ход от страна на Русия ще принуди САЩ да наложат вето на резолюцията, за да защитят съюзника си в лицето на Израел, коментират международните наблюдатели.