ООН се включва в търсенето на решение на конфликта в Газа

Президентът на Египет Мохамед Морси заяви преди дни,че са налице признаци за постигане на споразумение между враждуващите страни.

18.11.2012 | 17:05
ООН се включва в търсенето на решение на конфликта в Газа

ООН се включва в търсенето на решение на конфликта в Ивицата Газа. В понеделник генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заминава за Египет, където ще се срещне с президента Мохамед Морси и други дипломати, предаде Reuters, позовавайки се на информация от египетското външно министерство. Подробности около срещата не се споменават, като от ведомството посочват, че ще бъдат обсъдени регионални теми. Мохамед Морси вече заяви, че са налице признаци, според които скоро ще бъде постигнато споразумение между враждуващите страни. Египет се опита да посредничи в преговорите и преди 14 ноември, когато Израел обяви началото на мащабна операция срещу „Хамас” в Ивицата Газа. Оттогава израелските военни части са изпълнили над 800 въздушни удара.

Израелският президент Шимон Перес приветства опитите на Египет да посредничи в преговорите за мир и обвини „Хамас”, че не откликва на предложенията. Перес коментира, че целта на Израел в конфликта е постигане на мир, докато на „Хамас” е унищожаване на Израел.

По-рано през деня премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му има готовност да разшири военната операция срещу екстремистите в Ивицата Газа.

„Армията е подготвена значително да разшири операцията. Войниците са готови за всякакви действия, които може да се случат,” заяви преди заседание на кабинета Нетаняху. В края на изминалата седмица израелската армия обяви мобилизация на 75 хиляди военни от запаса.

В Кайро днес турският премиер Реджеп Ердоган предупреди Израел, че ще отговаря за невинните жертви в Газа. Ердоган пристигна  в Египет, за да обсъди с президента на Египет Мохамед Морси конфликта между Палестина и Израел. По думите на турския премиер Израел превръща Близкия изток в „море от кръв”. Ердоган допълни още, че мир не може да бъде постигнат върху „море от кръв и кости”, предаде БНР.

Президентът на Египет Мохамед Морси на свой ред коментира, че лидерите в региона вече са се променили.
В телефонен разговор турският премиер Ердоган е обсъдил конфликта в Газа и с президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин.