Дните на монополите са преброени според шефа на "Набуко"

Не съм запознат с детайлите за строежа на "Южен поток", признава Райнхард Мичек.

17.11.2012 | 16:36
Дните на монополите са преброени според шефа на

Надпреварата между "Южен поток" на "Газпром" и подкрепяния от Европейския съюз проект "Набуко" не е надпревара за време, а съревнование в предлагането на по-добри оферти за клиентите, коментира днес пред националното радио управляващият директор на консорциума "Набуко газ Пайплайн Интернешънъл" Райнхард Мичек. "Съюзът дава ясни сигнали, че иска да има повече играчи на пазара, а всеки един проект трябва да спазва правилата за конкуренция. Ето защо мисля, че дните на монополите са преброени".

Мичек признава, че не е запознат с детайлите и графика на "Южен поток", но посочва че "Науко" се предвижда да има напълно нов маршрут, който ще е алтернативно трасе за газа. През юни акционерите от международния консорциум - OMV, FGSZ, Transgaz, Български енергиен холдинг, Botas и RWE, решиха да се съкрати тройно маршрутът на газопровода до Европа. Трасето ще бъде с дължина 1300 километра, а не 3900. Газопроводът ще разчита на азербайджански газ като основен източник от находището "Шах-Дениз".

През октомври премиерът Борисов заяви по време на посещение в Брюксел, че строителството на тръбата в България може да започне през януари. Правителството официално подписа инвестиционното решение и за конкурентния газопровод "Южен поток".