Двама българи, работещи в Израел, са се върнали в България

Българското посолство в страната е оказало съдействие на други 14 души да се преместят от Нетивот в Тел Авив.

17.11.2012 | 12:21
Двама българи, работещи в Израел, са се върнали в България

Посолството на България в Израел е оказало съдействие на група от 14 българи, които работят в град Нетивот да бъдат временно преместени в Тел Авив. Двама българи от същата група са пожелали да се върнат в страната ни, а трети е отказал да напусне града, съобщи за Bulgaria ON AIR говорителят на външно министерство Весела Чернева. Тя информира още, че други 19 български граждани в град Першева са пожелали да бъдат преместени на по-безопасно място в Израел.

От дипломатическата служба в страната съобщават, че поддържат постоянна връзка с българите, които са в Израел  по силата на Спогодбата за посредничество и временна заетост между двете държави.

От външно министерство препоръчват на българските граждани, които имат намерение да пътуват и пребивават в Израел, да се регистрират на сайта на министерството в секцията „Пътувам за...”.

След като преди два дни израелската армия официално обяви, че започва военни действия срещу екстремисти в Ивицата Газа и конкретно срещу структури на „Хамас”, от страната на Израел са нанесени общо 830 въздушни удари. Само за изминалата нощ израелската армия е обстреляла 85 цели в Газа с общо 180 ракети.

В обратна посока са изстреляни почти 500 ракети, 200 от които са били прихванати от израелската противоракетна отбрана "Стоманен купол", предаде БНР. Всяко влизане в действие струва на Израел 50 хиляди долара.

Рано тази сутрин при въздушен удар при атака на палестинското правителство в Газа са били убити осем палестинци, с което общият брой на жертвите става 38, а на ранените 300, съобщават местни медии.

Наред с въздушните бомбардировки, Израел мобилизира около 75 000 военни от запаса. Главните пътища към Ивицата Газа са блокирани. Израелската армия е разпространила над 12 000 листовки с призив към населението да се дистанцира от „Хамас”.