Си Цзинпин е новият лидер на Китай

Корупцията е най-тежкият проблем за управляващите, заяви генералният секретар на Китайската комунистическа партия.

15.11.2012 | 10:41
Си Цзинпин е новият лидер на Китай

Си Цзинпин е новият лидер на Китай, стана ясно след като досегашният вицепрезидент на Китайската народна република - 58-годишният Цзинпин, бе избран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия на провелия се 18 конгрес, предадоха световните агенции.

Цзинпин посочи корупцията като най-тежкия проблем за управляващите.
На сцената на Голямата зала на народа в Пекин той оглави Постоянния комитет на Политбюро, с което застава на върха на управляващата комунистическа партия на Китай.

На сцената Си бе последван от шестима мъже, сред които Ли Кецян - човекът сочен за наследник на премиера Вън Цзябао, вицепремиера Джан Дъдзян, партийния шеф на Шанхай, шефът на пропагандата в ЦК на Китайската комунистическа партия и др. От това стана ясно, че съставът на всемогъщия Постоянен съвет е намален от 9 на 7 постоянни членове.

Си Цзинпин замества Ху Цзинтао, под чиято администрация Китай изживя десетилетие на изключителен растеж. Неговото избиране маркира официалното преминаване на властта от едно поколение към следващото.
Новият лидер обяви, че ще работи "за да бъде на висотата на очакванията на историята и на хората". Страната е изправена пред големи предизвикателства, изтъкна той и допълни, че е необходима по-добра партийна дисциплина.