Седем американски щата чакат решение да се откъснат от САЩ

Според американски експерти, Белия дом не би позволил някой щат да излезе от федерацията.

15.11.2012 | 10:03
Седем американски щата чакат решение да се откъснат от САЩ

Жителите на седем американски щата са в очакване да бъде решено дали ще излязат от състава на САЩ, предадоха световните агенции. Те са събрали необходимия брой подписи, което им дава право на официален отговор от федералното правителство. До момента петиции за излизане от състава на федерацията са подали хора от 40 щата, но едва в седем от тях са събрани над 25 000 подписа.

Най-много е събрал Тексас - близо 100 хиляди. В своята петиция щатът заявява, че икономическите проблеми на САЩ идват от неспособността на федералното правителство да реформира бюджетната политика.

Срещу желанието на Тексас обаче, се обявява столицата му Остин, жителите на която искат да се отдели и да остане в състава на САЩ.

Освен Тексас, прага от 25 000 подписа са прекрачили Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси. Във всички тези щати, с изключение на Флорида, повечето жители гласуваха на скорошните президентски избори за републиканеца Мит Ромни, който отстъпи на Обама.

Петициите са качени на сайта на Белия дом - в категорията "Ние, народът", където всеки желаещ може да помести собствена молба или да се присъедини към предишните.

Авторите им се позовават на Декларацията за независимост. Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула.