Мегастачка обхвана Европа

В Испания 15 души пострадаха при сблъсъци с полицията.

14.11.2012 | 14:57
Мегастачка обхвана Европа

Профсъюзите в редица страни на континента обявиха общонационални протестни акции срещу антикризисните политики и задълбочаващата се криза.

Мегастачката започна в Испания, Белгия и Португалия. От рано сутринта демонстранти блокираха градския, железопътния транспорт, борсите за храни на едро, услугите по чистота, а летището в Лисабон се наложи да отмени близо 50 половината от полетите на португалската авиокомпания.

В Испания 15 души пострадаха при сблъсъци с полицията. Съобщава се за десетки арестувани. Според организаторите на демонстрациите действията на работниците са "самоотбрана", която цели да запази достойнството им.

За да покажат колко страшна е бедността, синдикатите призовават гражданите да не купуват стоки днес. Към общонационалния протест се присъединяват Италия, Гърция, Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Турция, Източна Европа и Скандинавия. Стачката е свикана от Европейската конфедерация на профсъюзите, в която влизат 85 организации от 36 страни с над 65 милиона представители.