Сенаторът Джон Кери може да оглави Пентагона

Джон Бренън се спряга за новия шеф на ЦРУ.

13.11.2012 | 08:56
Сенаторът Джон Кери може да оглави Пентагона

Президентът Барак Обама обмисля назначаването на сенатора Джон Кери за министър на отбраната на САЩ, съобщи вестник  Washington Post . Ако демократът от Масачузетс приеме, това ще е една от ключовите промени в екипа му за националната сигурност, включващи и смяната на директора на ЦРУ Дейвид Петрейъс.

Кери, който бе неуспешен кандидат за държавен глава през 2004 срещу президента Джордж Буш, се стреми към поста държавен секретар на САЩ, но е почти сигурно, че предложението да оглави Държавния департамент, ще бъде отправено на Сюзън Райс, която е постоянен представител на страната в ООН.

За мястото на Петрейъс се спряга Джон Бренън, съветник на президента за борбата с тероризма. Но ако Бренън напусне администрацията, каквото желание е заявявал, най-вероятно временно изпълняващият Майкъл Морел ще стане постоянен директор на ЦРУ. Друго име, което се споменава като евентуален ръководител на американското разузнаване е Майкъл Викърс, заместник-министър на отбраната по въпросите на разузнаването.

Кандидатурата на Кери засяга и положението в Сената - оттеглянето му ще наложи частични избори в Масачузетс, където има силен претендент на републиканците. Демократите обаче изглеждат склонни да приемат една евентуална загуба там, след като на изборите миналата седмица увеличиха мнозинството си в горната камара с две места.