Скопие да спазва добрия тон, настояват външни министри

В София се проведе дипломатическа среща за сигурността на Западните Балкани.

12.11.2012 | 16:45
Скопие да спазва добрия тон, настояват външни министри

Външните министри на България, Румъния и Гърция се срещнаха днес в София за да обсъдят сигурността на Западните Балкани и регионалното сътрудничество между трите страни. Акцент на дипломатическата среща беше темата за присъединяването на Македония.

България няма проблем с Македония, а с националистическото говорене, заяви българският министър Николай Младенов. "Страната трябва да се води от принципите, залегнали в декларацията, подписана с България, която урежда езиковите и териториални претенции между двете страни".

Колегата на Младенов - Димитрис Аврамопулос припомни споровете между Атина и Скопие за името Македония и подчерта, че именно тяхното решаване ще отвори пътя към присъединяването.

Румънският външен министър Тит Корлатеан коментира, че неговата страна винаги е готова да помага на Македония, но преди това Скопие трябва да покрие икономическите и политическите критерии на общността, както и гарантиране правата на малцинствата.

И тримата външни министри бяха категорични обаче, че присъединяването, както на Македония, така и на Сърбия трябва да стане тогава когато всички европейски правила са спазени.

Повече по темата вижте във видео файла.