Великобритания може да ограничи здравните услуги за имигранти без работа

Управляващите се опасяват, че притокът от имигранти от България и Румъния може да се увеличи.

12.11.2012 | 10:33
Великобритания може да ограничи здравните услуги за имигранти без работа

Великобритания може да забрани на имигрантите от Румъния и България, пристигащи в Обединеното кралство без работа, да ползват услугите на болниците от обществената система за здравеопазване, пише днес вестник Daily Mail, като цитира интервю на министъра на вътрешните работи Тереза Мей.

Тя призна, че няма да може да продължи ограниченията за пътуване за двете страни, които изтичат в края на следващата година, но е твърдо решена да редуцира привличащите фактори, заради които хиляди безработни имигранти пристигат във Великобритания. Обмисля се ограничаване на достъпа до основни обществени услуги за пристигащите без работа имигранти, като здравеопазване, образование, жилища и социални помощи.

Подробни предложения ще бъдат публикувани догодина, но прилагането на евентуалните забрани ще бъде трудно, отбелязва вестникът.

Управляващите се опасяват, че притокът от имигранти от България и Румъния може да провали вече компрометираната цел за сваляне на нетния брой на имигрантите под 100 000 до 2015. Ограниченията за пътуване бяха наложени след приемането на двете посткомунистически страни в ЕС, за да не се допусне имигрантска вълна като тази след приемането на Полша, припомня изданието. В резултат от имигрантите от тези две страни все още се изисква да имат разрешително за работа и има стриктни квоти колко души могат да бъдат наети за нискоквалицфицирана работа.

Само лица, живели в Обединеното кралство през последната година, имат право на безплатно лечение в обществените болници, но журналистическо разследване установи, че една трета от 133-те болнични тръстове, дали информация, не са правили проверки.

Според сп. "Пълс" през последните три години здравните туристи са получили безплатна болнична помощ на стойност 40 млн. паунда.