Полша договори по-ниски цени с "Газпром"

Новите цени отразяват промените на европейския пазар, се казва в съобщение на полската компания.

06.11.2012 | 15:05
Полша договори по-ниски цени с

Полската енергийна компания PGNiG се договори с руския монополист "Газпром" за по-ниски цени на газовите доставки. Представители на двете компании подписаха във Варшава анекс към договора с газовия гигант, който предвижда промяна на финансовите условия в споразумението, съобщи днес агенция ИТАР-ТАСС. "Новите цени отразяват промените на европейския пазар през последните години. Формулата, до която стигнахме чрез преговори, ще отчита пазарните цени на синьото гориво, а не само котировките на петролните продукти", се казва в разпространено съобщение на полската компания .

Преди две години Варшава и Москва се договориха за увеличаване на доставките на руски природен газ за Полша до 11 милиарда куб. метра от 2012. Договорът предвиждаше Полша да купува годишно поне 10.25 млрд. кубически метра газ. Новата ценова формула ще позволи на поляците да спестят до 1 милиард долара, коментира още руската агенция.

До дни се очаква и България да подпише нов договор за доставка на руски газ. Преди дни шефът на обществения доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи, че преговорите са почти приключили, но не пожела да разкрие детайли.