Страните от Г-20 отлагат съкращаването на бюджетните дефицити

Изпълнението на поетите обещания може да навреди на изпитващата затруднения глобална икономика.

06.11.2012 | 08:22
Страните от Г-20 отлагат съкращаването на бюджетните дефицити

Водещите икономики в света забавиха леко ход при взимането на решение за намаляване на бюджетните дефицити, за да не рискуват да влошат икономическия спад в много страни и най-вече в САЩ.

На срещата си в мексиканската столица, състояла се само ден преди президентските избори в САЩ, представителите на страните от Г-20 изразиха безпокойство, че изпълнението на поетите обещания за намаляване до края на тази година наполовина на бюджетните дефицити в развитите икономически страни може да навреди на изпитващата затруднения глобална икономика, предаде Reuters.

„Имайки предвид слабия растеж, те ще гарантират, че темпът на фискална консолидация ще е подходящ за поддържане на възстановяването", пише в заключително комюнике за срещата на страните от Г-20.

Целта за съкращаване наполовина на дефицитите бе договорена в Торонто през 2010, когато изглеждаше, че глобалната икономика е преодоляла финансовата криза от предходните две години. Сега обаче изпълнението на тази цел изглежда невъзможно за някои икономики, включително за тази на САЩ, тъй като растежът се забави, припомня Reuters.