Вълна от протести започва в Гърция

Причината е готвен от правителството законопроект с нови мерки за строги икономии.

05.11.2012 | 08:34
Вълна от протести започва в Гърция

Вълна от протести започва от днес в Гърция. Причината е законопроект с нови мерки за строги икономии, който правителството планира в замяна на спасителни средства от Европейския съюз и Международния валутен фонд.
Демонстрациите започват само 10 дни преди страната да изпадне в опасност от неплатежоспособност, отбелязват световните агенции.

Стачната седмица откриват служителите на метрото в Атина, които спират работа за 24 часа. Профсъюзите предупреждават за транспортни затруднения и огромни задръствания. Ще бъдат засегнати и фериботните услуги.

На 6 и 7 ноември ще стачкуват служителите от държавния и частния сектор. В хода на протестите ще се включат моряци, лекари, служителите в Бърза помощ, работещите в държавната електрическа компания. Те дори заплашиха със спиране на електричеството.

"Главното искане на профсъюзите е в парламента да не се одобряват неприемливи и унизителни мерки на изнудване, искани от международните кредитори и приемани от правителството”, гласи изявление на водещия профсъюз в държавния сектор GSEE.

"Трябва да спасим тази страна от катастрофа. Ако не успеем да останем в еврозоната, нищо няма да има смисъл", заяви гръцкият премиер Андонис Самарас пред депутати от неговата консервативна партия. Той призова партньорите от своя коалиционен кабинет да гласуват бюджета за 2013 и новите мерки за икономии, като потвърди, че това ще са не само последните мерки, но и с приемането им най-сетне ще сложи край на сценариите за излизане на страната от еврозоната.

След като бъдат гласувани мерките и вземем транша, свежи пари ще влязат в домакинствата и предприятията, а страхът от връщане на драхмата ще отстъпи място и ще започнат да идват инвестиции", подчерта Самарас.

Не толкова оптимистично звучеше лидерът на опозиционната партия Сириза Алексис Ципрас. "Има само едно решение, и то е политическо - да се проведат избори, които ще спрат разрухата на икономиката и на демокрацията. Според Ципрас новият план за строги икономии е разрушителен. Новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ предвижда 13.5 милиарда евро съкращения на държавните разходи в замяна на поредния кредитен транш от 31.5 милиарда евро.