САЩ отпуска 107 млн. долара за пострадалите от урагана Санди

За парични помощи към федералния център са се обърнали над 122 000 души.

04.11.2012 | 10:31
САЩ отпуска 107 млн. долара за пострадалите от урагана Санди

Над 107 милиона долара ще бъдат отпуснати от федералния бюджет на САЩ за пострадалите от урагана Санди, съобщи агенция ИТАР-ТАСС като се позовава на информация от пресслужбата на Федералната агенция за извънредни ситуации. За спешни парични помощи към федералния център са се обърнали над 122 000 души.

Паричните помощи са предназначени да покрият разходите по временното настаняване на евакуираните и изгубилите собствените си жилища, целевите кредити с ниски лихви и други финансови ресурси за възстановяване на щетите, нанесени на незастраховано имущество, каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Почти всички 1700 нюйоркски училища, които от миналия понеделник не работеха, ще отворят отново врати на 5 ноември, каза представителят на департамента по образованието в Ню Йорк Денис Уолкот.

В Манхатън напълно е възстановено електрозахранването. По източното крайбрежие обаче над два милиона и половина абонати продължават да са без ток. Най-засегнат е щатът Ню Джърси, където без електричество са 1.2 милиона клиенти, следван от Ню Йорк с близо 900 000, от които 550 000 - на Лонг Айлънд, един от най-пострадалите от стихията райони, Пенсилвания (154 000) и Кънектикът (133 000).

Губернаторът на щата Ню Йорк съобщи, че комуналните служби са успели да възстановят 80 процента от повредените линии на нюйоркското метро. Седем тунела бяха наводнени, главно в Долен Манхатън, в резултат на което метрото не работеше четири дни.