Хилъри Клинтън би победила Ромни с разлика

Държавният секретар се радва на далеч по-голяма подкрепа от президента, показва допитване на YouGov.

03.11.2012 | 12:41
Хилъри Клинтън би победила Ромни с разлика

Демократите щяха да спечелят с огромна преднина президентските избори в САЩ идната седмица, ако техен кандидат бе не Барак Обама, а държавният секретар Хилъри Клинтън, показа допитване на независимата организация YouGov. В момента Обама води в социологическите анкети пред републиканеца Ромни с едва 1 процент - 48 срещу 47 на сто от симпатиите на американците. Ако на негово място бе госпожа Клинтън обаче, разликата би скочила до минимум 6%.

При разпределението на гласовете в електоралната колегия Клинтън би имала 347 срещу едва 191 за Мит Ромни. Социолозите са категорични, че тя би спечелила уверено Флорида и Северна Каролина - два от най-важните щати "на кантар", в които в момента Обама отстъпва на Ромни.

Допитването едва ли ще окаже особено влияние върху изборите на 6 ноември, но то е поредният коз в полза на кандидатирането на Хилъри Клинтън за президент през 2016. Повечето анализатори са категорични, че тя би спечелила с лекота номинацията на Демократическата партия.

Клинтън има по-висока подкрепа от Обама сред всички обществени групи - жени, мъже, хора с високи доходи, хора на прага на бедността, независими и партийно обвързани. Единствено сред тъмнокожите избиратели Обама съхранява минимално предимство: анкетата сочи, че той би взел 91% от гласовете им срещу 5% за Ромни, докато с Хилъри разпределението би било 89% за нея и 10% за републиканеца.

Четири дни преди вота Барак Обама съхранява малък аванс пред Ромни, публикуваните в петък данни за създадените нови работни места през октомври са допълнителен коз в негова полза. В щата Охайо, който по всяка вероятност ще определи следващия президент, подкрепата за Обама нарастна до 50% срещу 47% за Ромни. И двамата кандидати в момента са на финална обиколка из решителните щати.