Неплатена сметка за вода затваря Божи гроб

Гръцката патриаршия натрупала 1.8 милиона евро дълг за йерусалимския храм "Възкресение Христово".

03.11.2012 | 09:59
Неплатена сметка за вода затваря Божи гроб

Черквата "Възкресение Христово" в Йерусалим - едно от най-светите места за християнството - е пред затваряне заради неплатени сметки за вода, съобщава Reuters. Храмът, според поверието построен върху мястото на разпването и гроба на Христос, получи сметка за над 9 млн. шекела (1.8 млн. евро) от водоснабдителното дружество Hagihon. Сумата е натрупана за последните 15 години.

Понеже храмът не успя да се издължи в посочения срок, компанията замрази банковите сметки на гръцката патриаршия, която е основният му стопанин. "Вярно е, запорираха сметката ни - потвърди говорител на гръцкия патриарх Теофил ІІІ. - Това е крещящо посегателство срещу църквата".

В продължение на десетилетия черквата "Възкресение Христово" е била освободена от такси за вода и електричество. Но в края на 90-те водоснабдяването в стария Йерусалим било поето от частната компания Hagihon, която още през 2004 изненадала църковните настоятели с първата внушителна сметка. Те обаче сметнали, че става дума за грешка.

Гръцкият патриарх Теофил ІІІ предупреди, че ако сегашният иск не бъде оттеглен, за пръв път от векове храмът ще бъде затворен. "Възкресение Христово" привлича над милион посетители годишно. Патриархът е писал писма с молба за подкрепа до израелския премиер Нетаняху, руския президент Путин, премиерите на Гърция и Кипър, йорданския крал Абдула и американския президент Обама.

От Hagihon обаче обясниха в обръщение до медиите, че от години безуспешно се опитват да си уредят срещи с църковните настоятели за уреждане на проблема. Компанията припомня, че израелските закони строго й забраняват да изключва когото и да било от таксите за водоснабдяване (разумна практика в страна, разположена на практика в пустиня), и отбелязва също, че над 1000 други религиозни институции в Йерусалим редовно плащат своите сметки. Директорите на Hagihon подчертават, че до момента са се въздържали от позволените от закона мерки, като прекъсване на водоснабдяването например, и призовават гръцкия патриарх да спази даденото преди време обещание за среща.

Гръцката православна патриаршия притежава огромен брой скъпи парцели и имоти в светите земи, а след продажбата на част от тях в последните години банковите й сметки набъбнаха още повече. Входът в самия храм "Възкресение Христово" е безплатен, но вътре има кутии за дарения, където повечето посетители оставят своята лепта.