Бившият турски президент - отровен

При повторна ексхумация в пробите са открити следи от силна отрова.

02.11.2012 | 12:18
Бившият турски президент - отровен

(Обновена в 13:00)

Бившият турски президент Тургут Йозал е бил отровен, показват резултатите от направена ексхумация, проведена в началото на миналия месец, съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС като се позовава на турски медии.

Съгласно заключението на съдебномедицинските експерти в пробите са били открити следи от силна отрова на основата на стрихнин. Според разследващите отровата може да е била приета с храна или напитка.

Местната преса индиректно намесва и името на България, тъй като свързва кончината на Йозал с прием в българското посолство, където е бил в деня преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която Семра Йозал, неговата вдовица, подозира, че е бил отровен.

След като се появи информацията за новите разкрития, директорът на Института по съдебна медицина Халюк Индже заяви, че не знаел как се е сдобила пресата с тази информация. Според него резултатите от експертизата трябва да излязат в края на следващия месец. "Ние нямаме право да обявяваме резултатите, а единствено прокуратурата – само, ако сметне за необходимо".

Тургут Йозал почина на 17 април 1993, като официално обявената причина за смъртта му беше инфаркт.