Блумбърг подкрепи Обама за изборите

Дори републиканският губернатор на Ню Джърси похвали президента за реакцията му на урагана Санди.

02.11.2012 | 08:44
Блумбърг подкрепи Обама за изборите

Нюйоркският кмет Майкъл Блумбърг подкрепи официално Барак Обама за предстоящите президентски избори в САЩ. Милиардерът се мотивира с лидерството на Обама в борбата с глобалното затопляне и припомни твърде пасивното според него отношение на Ромни към проблема. Темата е особено актуална в града, който тепърва ще се възстановява от опустошенията на урагана Санди.

Блумбърг, собственик на могъща медийна империя, разкритикува остро републиканския кандидат Ромни, който според него променял непрекъснато позициите си не само по климатичните промени, но и по други ключови теми като имиграцията, абортите, здравната система и притежанието на оръжие.

"Вярвам, че Мит Ромни е добър и почтен човек, и би донесъл ценен опит от бизнеса в Белия дом. Той разбира, че Америка е изградена върху обещанието за равни възможности, а не за равни резултати", пише Блумбърг в официалното си обръщение до медиите. "В миналото той е заемал разумни позиции по въпросите на имиграцията, незаконните оръжия, правото на аборт и здравно осигуряване. Но той промени курса по всички тях, и сега дори е против здравния модел, който сам наложи (като губернатор) в Масачусетс".

Барак Обама коментира, че подкрепата на Блумбърг е "чест" за него. "Дълбоко го уважавам за лидерските му позиции в бизнеса, филантропията и управлението, и оценявам невероятната работа, която върши в момента, превеждайки Ню Йорк пред тези тежки дни", коментира президентът.

Още по-тежък удар за Ромни бе публично изказаната похвала към Обама от губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи, който сам е републиканец.

Блумбърг е независим, който в миналото е бил демократ, през 2001 се прехвърли към републиканците, а през 2007 напусна партията.