Обама подновява предизборната си кампания

Жертвите на Санди продължават да се увеличават.

01.11.2012 | 08:32
Обама подновява предизборната си кампания

Американският президент Барак Обама подновява предизборната си кампания, която беше прекъсната заради бурята Санди. По-късно днес той ще посети щатите Невада, Колорадо и Уисконсин. Преди това заедно с губернатора Крис Кристи, Обама направи визита в най-пострадалия щат Ню Джърси. Близо 2 милиона домове в щата все още са без електричество.

Президентът обяви, че една от най-големите му грижи в момента е именно възстановяването на електроподаването. Президентът отправи призив за търпение и предупреди, че проблемите няма да бъдат решени „за една нощ“. Той обеща федералното правителство да работи тясно с щатските и местните власти за преодоляване на последиците от бурята.

„Тук сме заради вас и няма да забравим обещанията си. Ще ги следваме, за да гарантираме, че ще получите цялата помощ, от която се нуждаете, докато се възстановите“, заяви Обама, цитиран от CNN.

В Ню Йорк се очаква днес частично да бъде подновена работата на метрото. Полетите на летищата „Кенеди” и „Нюарк” бяха възстановени, но летище "Ла Гуардия" продължава да е затворено.

Източното американско крайбрежие продължава да се бори с последиците от мегабурята. Според  последнитe данни броят на жертвите е достигнал 60 души, като 20 са загинали в Ню Йорк.

Страната постепенно започва да се връща към нормалния ритъм на живот и възстановяването на пораженията. Ситуацията с транспорта обаче остава тежка, най-вече в Манхатън. 

Междувременно стана ясно, че Санди ще се класира сред осемте най-скъпо струващи урагани, ударили някога САЩ, като загубите за застрахователната индустрия ще възлязат на най-малко 7 милиарда долара, пише Financial Times. В последствие тази сума може да нарасне, отбелязва изданието.