Смъртна присъда за българите, задържани с дрога в Малайзия

Според съда Иван Киров и Георги Бакалов са били наясно какво пренасят.

31.10.2012 | 13:34
Смъртна присъда за българите, задържани с дрога в Малайзия

Двамата българи, срещу които се водеше дело за наркотрафик в Малайзия, бяха осъдени на смърт чрез обесване, съобщи техният адвокат. Съдът в Джохор призна за виновни 27-годишния Иван Киров и 26-годишния Георги Бакалов от Нова Загора. Те бяха обвинени в трафик на близо 6 кг амфетамини. Според решението на съда Киров и Бакалов са били наясно какво са пренасяли и заради това те получават най-тежкото наказание.

Обвиняемите пък твърдят, че са били подведени - знаели, че пренасят виагра и не са имали право да проверят съдържанието на куфарчетата. От тях се искало само да ги доставят зад граница. Според Бакалов и Киров друг българин - Георги Георгиев е поръчителят на трафика, който обещал 1000 долара за „услугата”. Той също бил задържан в азиатската държава, но по информация на Външно министерство бил освободен малко след ареста поради липса на доказателства и се е прибрал в България.

През май миналата година те бяха задържани на международното летища в Малайзия с пратка на стойност 500 000 долара.

Според твърдения на роднини на младежите от Нова Загора в тайниците на куфарите били намерени само отпечатъците и ДНК-то на поръчителя, тъй като на „мулетата” било забранено да отварят багажа и да докосват пратката.