Американски генерал: САЩ и Турция трябва да обединят сили срещу Русия

Сериозни проблеми в руско-турските отношения се появиха след изострянето в Идлиб

27.02.2020 | 11:46 Редактор: Искра Ангелова
Американски генерал: САЩ и Турция трябва да обединят сили срещу Русия

Анкара и Вашингтон трябва да развият двустранно сътрудничество и взаимодействие в рамките на НАТО, за да се противопоставят на Русия, заяви главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал от Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ Тод Уолтърс, който също така ръководи европейското командване на въоръжените сили на САЩ, цитира думите му руският вестник  "Независимая газета".

"Ролята на Турция в противодействието на Русия е централна", е подчертал военният ръководител в писмено изявление по време на изслушванията в Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, информира "Фокус".

"И двете държави смятат Черноморския регион за своя естествена зона на влияние, те продължават да се конфронтират в Либия и са в пряк конфликт в сирийския Идлиб. В дългосрочен интерес както на САЩ, така и на Турция се крие продължаването на съвместната работа за развиване на сътрудничество срещу Русия, както на двустранна основа, така и чрез НАТО."

Сериозни проблеми в руско-турските отношения се появиха след изострянето в сирийската провинция Идлиб, която е в ръцете на протурски бойци. Сирийската правителствена армия възобнови настъплението в близост до турски наблюдателни пунктове, което доведе до жертви сред турските военни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК