Ураганът Санди промени предизборните планове на Обама и Ромни

САЩ очаква една от най-разрушителните бури през последния половин век.

28.10.2012 | 10:05
Ураганът Санди промени предизборните планове на Обама и Ромни

Заради урагана Санди, който се движи към североизточната част на САЩ, предизборните щабове на президента демократ Барак Обама и съперника му републиканец Мит Ромни преразглеждат плановете си за пътувания и срещи с американците, за да не ги отвлекат от подготовката по посрещането на стихията.

Обама отмени две изяви в рамките на предизборната си кампания - днес в Северна Вирджиния и утре в Колорадо, за да може да следи урагана Санди. Очаква се бурята да връхлети сушата на Източното крайбрежие по това време, предаде Асошиейтед прес.

Обама продължава да се придържа към плановете си за визити в Орландо, Флорида и Янгстаун, Охайо днес, преди да се върне в Белия дом. От днешните предизборни срещи се отказа и Мит Ромни. Негови помощници съобщиха, че той смята обществената сигурност за по-важна от междупартийната борба.

Ураганът може да се окаже проблем за Обама дни преди президентските избори. Американците не са забравили колко неадекватно действаха федералните и местните власти по времето на президента Джордж Буш-младши, когато през 2005 ураганът Катрина се стовари върху град Ню Орлиънс, припомнят анализаторите.

Не изключено разрушенията и наводненията от урагана да попречат на гласуването.

Синоптиците прогнозират, че Санди ще удари сушата в понеделник в щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Прогнозира се също, че обстановката ще се влоши още повече, когато ураганът се срещне със студения фронт с ниско налягане, който се движи към САЩ от Канада. Специалистите не изключват от сблъсъка им да се образува суперураган.

Климатичното явление, наричано от някои синоптици "Франкенсторм", е много необичайно и може да се окаже една от най-разрушителните американски бури през последния половин век.