7.7 по Рихтер разтърси Канада

Цунами застигна Хавай.

28.10.2012 | 09:44
7.7  по Рихтер разтърси Канада

(Обновена в 12.00)

Вълна цунами с височина 67 см достигна бреговете на Северна Калифорния и Южен Орегон. Няма съобщения за щети, съобщи ДПА.

Природното бедствие е породено от земетресението със сила 7.7 в Канада.

Телевизионни кадри, заснети на остров Оаху, показват неголеми вълни, насочващи се към плажовете на Хавай

Един от ръководителите на американския център за предупреждение за цунами Джерард Фрайър призова жителите да не се заблуждават. Първата вълна никога не е голяма, обясни той.

Следващите може да са много по-мощни и да предизвикат наводнения. Ако вълните са високи, за да достигнат бреговете ще са нужни шест до седем часа, добави специалистът.

Земетресение от 7.7 по скалата на Рихтер разтърси тази нощ канадската провинция Британска Колумбия, съобщи Националната геоложката служба на САЩ. Няма данни за щети и пострадали.

По-късно е усетен и вторичен трус от 5.8 по Рихтер. Първоначалният трус е с епицентър на 198 км южно-югозападно от пристанищния град Принц Рупърт, на дълбочина от 10 километра.

Центърът за предупреждения за цунами на Западното крайбрежие и Аляска издаде предупреждение за крайбрежните райони на Британска Колумбия и Аляска от северния край на остров Ванкувър, Британска Колумбия до Кейп Дисижън, на 137 км югоизточно от град Ситка, съобщава AP. Предупреждението е в сила и за крайбрежието на северната част на американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон. Местните власти предупреждават и за наводнения.