Партията на Меркел избира нов лидер на извънреден конгрес

Християндемократическия съюз реши да избере новия си председател в края на април

24.02.2020 | 23:00 Редактор: Кристина Крумова
Партията на Меркел избира нов лидер на извънреден конгрес

Християндемократическия съюз (ХДС) реши да избере в края на април или началото на май новия си председател, предаде Франс прес.

След едноседмични консултации лидерът на консерваторите в оставка Анегрет Крамп-Каренбауер е стигнала до извода, че приемникът ѝ трябва да бъде посочен на извънреден конгрес в края на април или началото на май, съобщиха за АФП източници, близки до партията.

Въпросът дали ще бъде заместена от едно лице, което впоследствие да стане кандидат на движението в изборите за канцлер през 2021 г., или от колективно ръководство с цел да се избегнат братоубийствени битки, още не е решен, както и въпросът за партийната кандидатура за канцлер, която може да бъде определена официално в края на годината, в зависимост от ситуацията.

Фридрих Мерц, отдавнашен противник на Ангела Меркел, който разкритикува неотдавна дейността ѝ като партиен лидер, е най-популярният претендент за висшия партиен пост, сочи допитване на центъра ЮГов по поръчка на ДПА. Осемнайсет на сто от анкетираните искат той да поведе ХДС и неговия баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС), в кампанията за избор на канцлер.

Сегашният председател на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която се разглеждаше и като наследник на Меркел, подаде оставка по-рано този месец заради скандал, свързан със сътрудничество с крайнодесните от "Алтернатива за Германия", пише "Монитор".

Меркел е на власт повече от 14 г. и планира да се оттегли на следващите парламентарни избори през 2021 г.

В понеделник Крамп-Каренбауер проведе разговори с представители на партията.

В неделя ХДС понесе втория ,най-слаб резултат на регионални избори завършвайки на трета позиция в Хамбург с 11,5% подкрепа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК