Обама спечели последния диспут с Ромни

Кандидатите се съгласиха, че военна намеса в Сирия е недопустима и че иранската ядрена програма е заплаха за Близкия изток.

23.10.2012 | 08:23
Обама спечели последния диспут с Ромни

Барак Обама спечели третия и последен телевизионен диспут срещу опонента си за президентския пост Мит Ромни, ако се съди по коментарите на наблюдателите и по социологическите анкети. В дебатите, посветени този път на външната политика, двамата кандидати се съгласиха по ключовите въпроси и се фокусираха предимно върху лични нападки. Експресният сондаж на CNN след диспута показа 48% одобрение за представянето на Обама срещу 40% в полза на Ромни.

По време на дебатите, приютени този път от университета в Бока Ратън, Флорида (един от "щатите на кантар" преди изборите на 6 ноември), Обама и Ромни единодушно потвърдиха, че иранската ядрена програма е заплаха за Израел и изобщо за Близкия изток, и подчертаха, че военна намеса в Сирия е "немислима". Действащият президент обаче изглеждаше по-информиран и агресивен, докато Ромни на моменти се колебаеше, особено в началото, явно мъчейки се да си припомни подготвителните бележки.

Обама обвини републиканския кандидат, че бил "неправ и безотговорен" в отношението си към външната политика на страна, и припомни "гафовете" на Ромни - подкрепата му за нахлуването в Ирак през 2003 и съпротивата му срещу плана за изтегляне на войските от Афганистан.

Ромни се постара да се представи като миролюбив кандидат, но призова за увеличаване на военните разходи, които му навлече нови нападки от Обама. "Споменахте флота и факта, че имаме по-малко кораби, отколкото през 1917 година", прекъсна го президентът. "Е, губернаторе, ние също така имаме по-малко коне и по-малко щикове - защото самата природа на нашите въоръжени сили се промени. Имаме тези неща, наречени самолетоносачи, върху които кацат самолетите. Имаме и едни кораби, които се движат под водата - ядрени подводници", прояви сарказъм Обама.

Ромни обаче не загуби самообладание и във втората част успя да отбележи няколко точки срещу президента, обвинявайки го, че организирал "извинително турне" в Близкия изток в началото на мандата си. Той му напомни, че няма за какво да се извинява, тъй като "Америка никога не е налагала диктатурата си на други нации. Вместо това освобождавахме другите нации от диктаторите". Ромни също упрекна Обама за обещанията му за по-гъвкава политика към Русия, и се закани да не гледа "през розови очила" на Владимир Путин.

Повечето наблюдатели са категорични, че третият диспут няма да повлияе осезаемо на предизборните нагласи на американците. Ромни все още се радва на възход в популярността си след силното си представяне в първите дебати, и според последните анкети е почти наравно с президента в особрението на американците (приблизително по 47% за всеки). В особената предизборна география на САЩ обаче Обама продължава да има солидна преднина в ключовите щати.