Обама по-добре подготвен за последния дебат с Ромни

Третият дебат между двамата претенденти за президентския пост е посветен на външната политика.

22.10.2012 | 11:19
Обама по-добре подготвен за последния дебат с Ромни

За външна политика ще говорят в последният телевизионен дебат кандидатите за президент  на САЩ Барак Обама и Мит Ромни. Социологическите проучвания сочат, че популярността на двамата е изравнена преди третия дебат. Въпреки това, настоящият президент изглежда в по-добра изходна позиция.

Барак Обама безспорно има по-голям опит на външнополитическата сцена, докато Ромни вече направи няколко гафа, имено на външната сцена- обвини англичаните в лоша организация на Олимпиадата, навлече си гнева на палестинците, като заяви, че израелците ги превъзхождат в културно отношение и направи скандалното изказване, че Русия се явява най-големият враг на САЩ. Тревожни изглеждат за анализаторите и плановете на Ромни да втвърди американската политика спрямо Китай.

90-минутният дебат ще се проведе във Флорида и ще бъде разделен в шест теми: ролята на САЩ в света, войната в Афганистан, Израел и Иран; променящият се Близък Изток; тероризмът; и възходът на Китай.
Външната политика ще бъде най-трудната част за републиканеца Мит Ромни, коментира анализаторът Джон Худак.

„Това е най-трудната зона за някой, който не се занимава с тези въпроси ежедневно. Президентът Обама може да дръпне завесата и да покаже, че опонентът му не е готов за работата и не познава достатъчно добре проблемите в тази сфера,“ коментира Худак. Според него в последния дебат Барак Обама би трябвало да се похвали пред десетките милиони телевизионни зрители с успехите на външната си политика като ликвидирането на Осама бин Ладен и края на войната в Ирак.

Според политолозите в Мит Ромни ще заеме по- агресивна позиция в последния дебат, докато Обама ще се защитава. „Темата Либия е слабото място за Барак Обама и там Ромни ще атакува,“ коментира Джон Худак. – „Ако Ромни ще сваля президента от пиедестала, това е най-голямата възможност за него. Слабото място във външната политика на действащия президент е именно Либия. Ако Ромни използва това и го направи по един ефективен начин, няма да изглежда като политизиране на проблема, а по-скоро, като критика на грешните решения, взети от Обама. Това е единственият път към успеха в този дебат,“ обобщи Худак.