Банковият съюз да се разглежда като дългосрочен проект, пише Financial Times

С времето еврозоната щяла да "узурпира" Европейския съюз, смята изданието.

22.10.2012 | 08:28
Банковият съюз да се разглежда като дългосрочен проект, пише Financial Times

Създаденият миналата седмица банков съюз в еврозоната е толкова мощен, че може да обедини ядрото на Европейския съюз, може обаче и да я раздели от останалата част от блока. По-редно е банковият съюз да се разглежда като дългосрочен политически проект, отколкото като инструмент за решаване на кризата, пише в коментар The Financial Times. Решението, взето на срещa на лидерите от страните в еврозоната, е да се съгласуват ясни срокове и правните основи на механизъм за единен надзор – нов банков регулатор в еврозоната в структурата на Европейската централна банка. Това ще бъде първата от няколкото отделни стъпки в посока на пълномащабен банков съюз – процес, завършването на който ще отнеме години.

Механизмът ще обхваща всички 6 000 банки. Той няма да надзирава директно, но ще може да поеме контрола, когато се наложи. Устройването на механизма ще бъде последвано от съвместна политика за рекапитализация на банките и единна система за взимане на решения и накрая от единна схема за застраховане на депозитите.

Изданието цитира думи на германския канцлер Ангела Меркел, която прогнозира, че механизмът няма да влезе в сила през януари 2013. "Пълномащабен банков съюз е в огромна степен комплициран и отнема време. Важните аспекти от проекта ще изискат промяна в договорите за ЕС. Великобритания и други страни, които нямат амбиции да се присъединяват в еврозоната, няма да се включат. Ще бъде погрешно да се гледа на банковия съюз като на продължение на единния пазар. Най-добре ще е да се приема като част от силните връзки във валутния съюз, пише още авторитетното издание".

Банковият съюз унищожава две илюзии, които съпроводиха създаването на еврото – едната съдържаща се в еврозоната, другата - извън нея, коментира The Financial Times. Първата е, че минималистичен валутен съюз би бил устойчив. Аутсайдерите се придържат към заблудата, че имат избор – възможността да избират областите на евроинтеграция, в които да се включат. Оказа се, че средата в останалите в рамките на Европейския съюз, но извън еврозоната страни все пак не е устойчива.

В коментара медията прогнозира, че с времето еврозоната ще "узурпира Европейския съюз, ще си има свой банков съюз, свой бюджет, свое политическо обединение и накрая – свой единен пазар, нещо което в момента не е възможно в правно отношение".