Над половината британци искат излизане от Европейския съюз

През декември Камарата на общините ще обсъжда провеждането на референдум за напускане на общността.

21.10.2012 | 11:06
Над половината британци искат излизане от Европейския съюз

Над половината от британците биха гласували за излизане на страната от Европейския съюз, ако днес се провеждаше референдум – показва допитване на вестник Mail on Sunday. 34% от анкетираните подкрепят членството. За сравнение подобна анкета е правена през 2010, като резултатите са подобни – 48% "против" и 30% - "за" оставане в общността.

Преди дни седмица самият премиер Дейвид Камерън публично обяви, че за Великобритания било време да реши дали да остане в Европейския съюз. "Национален референдум - това е най-честният, ясен и недвусмислен начин да се определи отношението на Лондон към Брюксел".

Предшественикът на Камерън - Тони Блеър също сподели през лятото, че излизането от съюза не е изключено. "Ясно е, че сегашната криза в еврозоната води до политически промени в Европа, които стигат далече. Дълбоко съм обезпокоен, че Лондон може да приеме решение за провеждане на референдум".

Обсъждането на ключовия въпрос за нацията се очаква да стане преди Коледа по време на заседание на Камарата на общините. Дебатът за референдума е повдигнат след изпратена петиция, подписана от 100 000 души.