Папа Бенедикт XVI канонизира седем нови светци

За първи път за светица ще бъде обявена и индианка, живяла през XVII век.

21.10.2012 | 12:40
Папа Бенедикт XVI канонизира седем нови светци

На специална церемония на площад „Свети Петър” папа Бенедикт XVI обяви имената на седем нови светци. За първи път за светица беше обявена и индианка, живяла през XVII век, впечатлила мисионерите с извисената си духовност.
Катери Текаквита (1656-1680), известна още с индианското си име "Лилията на Мохау”, е живяла в област  на границата между САЩ и Канада. Била е почитана, както от вярващите в местните езически култове, така и католиците.

Катери Текаквита спасила дете, чието тяло било разядено от хранеща се с плът бактерия. За Ватикана това е необходимото чудо и едно от условията, да бъде обявена за светица.

Папа Бенедикт XVI е канонизирал вече 44 светци от началото на неговия понтификат през 2005.
Днес, заедно с Катери Текаквита, ще бъдат канонизирани още:

•Родената в Германия францисканска монахиня Мария Анна Коуп, известена като Майка Мариан Молокай, положила големи грижи за прокажени на остров Молокай от хавайския архипелаг.

• Френският йезуит Жак Бертио,  мисионер в Мадагаскар. Бертио е убит от бунтовниците във войната през 1894 на мадагаскарците срещу Франция.

• Филипинецът  Педро Калунсгод, умира като мъченик едва 17 годишен. Убит е на остров Гуам, докато отивал при йезуитски свещеник, за да кръсти младо момиче.

• Немски светски проповедник Мария Шафер, починала през 1925.

• Италианският свещеник Джовани Батиста Пиамарта, който в края на XIX век посвещава живота си на това да помага на младите хора по време на индустриалната революция и основава религиозна конгрегация.

• Испанската монахиня Мария дел Кармен, основала конгрегация и помогнала на много бедни жени през XIX век.