Атентатът в Ливан поръчка на Башар Асад?

Антисрийските политици обвиниха Дамаск за бомбения атентат от петък, при който загина и висш служител от ливанското разузнаване генерал Уисам ал Хасан.

20.10.2012 | 13:34
Атентатът в Ливан поръчка на Башар Асад?

(Обновена в 16.20)

Антисрийските политици в Ливан хвърлиха вината върху Дамаск за бомбеният атентат в Бейрут, отнел живота на осем души и ранил десетки други, предаде BBC.

При взрива на кола-бомба в Бейрут беше убит шеф от разузнаването на ливанските сили за сигурност генерал Уисам ал Хасан. Той бе в близки отношения с лидера на прозападна опозиция в Ливан Саад Харири. Самият Харири и лидерът на партия „Друзе" Уалид Джумблат са категорични, че зад взрива стои сирийският президент Башар ал-Асад.

Вчера Сирия  осъди атентата. Това направи и близката до режима на Башар Асад ливанска групировка „Хизбула. България също се присъедини към осъдителния тон, стана ясно от специално изявление на българското Министерство на външните работи. „Бомбеният атентат е груб акт на насилие и посегателство срещу стабилността на Ливан и региона,” става ясно от изявлението на външно министерство.

Днес в Ливан е обявен ден на траур, а ливанското правителство се събра на извънредно заседание. Ливанският премиер Наджиб Микати е предложил да подаде оставка, но президентът Мишел Сулейман го помолил да остане на поста си още известно време.

В знак на протест срещу атентата ливанци блокираха редица пътища в страната.
Протестиращи, най-вече в сунитските мюсюлмански райони, са блокирали улици в Бейрут, в южния град Сайда, в северния Триполи, както и в някои по-малки населени места в долината Бекаа, намираща се в източната част на страната.