Рекорд от 53 трлн. долара ще достигне държавният дълг в света пред 2020 г.

Само в рамките на настоящата година правителствата ще заемат нови 8,1 трлн. долара

21.02.2020 | 22:45 Редактор: Кристина Крумова
Рекорд от 53 трлн. долара ще достигне държавният дълг в света пред 2020 г.

Дългът, дължим от правителствата по света, ще нарасне до края на 2020 г. до рекордните 53 трлн. долара, като само в рамките на настоящата година правителствата ще заемат нови 8,1 трлн. долара, показва анализ на кредитната агенция "Стандард енд Пуърс", предаде Ройтерс.

Около 70% или 5,8 трлн. долара от суверенните брутни заеми ще бъдат използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения, докато останалите нови заеми за 2,3 трлн. долара ще струват 2,6% от глобалния БВП.

"Стандард енд Пуърс" също така посочва, че нарастването отразява по-високите нужди от заеми на най-големите държави, като САЩ с очакваните заеми за 3 трлн. долара и Япония с 1,75 млрд. долара ще останат далеч напред сред най-големите кредитополучатели в световен мащаб, формирайки почти 60% от общата сума, предаде БНР.

"До края на 2020 г. ние прогнозираме, че наличните търговски задължения на всички държави ще нараснат с 5% спрямо 2019 г., достигайки рекордните 53 млрд. долара, или с цели 30% повече в сравнение с 2015 г.", отбелязаха анализаторите Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало от рейтинговата агенция.

След САЩ и Япония "Стандард енд Пуърс" очаква Китай да емитира нов дълг за около 636 млрд. долара, следван от Италия, Бразилия и Франция, като всяка от тези държави се очаква да поеме нови задължения за 250 млрд. долара рамките на настоящата година.

Също така се очаква водещите 20 нововъзникващи икономики общо да емитират дълг за 1,62 трлн. долара през настоящата година, което ще е увеличение с 4% спрямо 2019 г. и ще представлява исторически максимум.

"Увеличението в световен мащаб отразява по-високите потребности от заеми на най-големите държави емитенти, тъй като фискалната им позиция отслабва през 2020 г. на фона на нестабилните глобални икономически перспективи“, се посочва в доклада на "Стандард енд Пуърс", като се добавя, че прекалено ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията на нарастване на държавния дълг.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК