Еврокомисар подаде оставка

Джон Дали е уличен в злоупотреба с власт.

16.10.2012 | 18:53
Еврокомисар подаде оставка

Европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали е подал днес оставка след разследване по подозрения в измами, съобщи Европейската комисия.

През май шведската тютюнева компания Swedish Match е сезирала европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), че нейн малтийски партньор е използвал контактите си с Дали, за да лобира за въвеждане на забрана за износа на емфие от общността.

ОЛАФ обаче не е открила доказателства за пряката намеса на Дали, но е установила, че той е бил запознат със случая.

Джон Дали категорично отрича заключенията, но е решил да подаде оставка, "за да може да защити своята чест ", се посочва в изявление на Брюксел.

До излъчването на нов еврокомисар дейността на Дали ще бъде поета от заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович.

В края на миналия месец набеденият еврокомисар се срещна със земеделския министър Мирослав Найденов и беше поел ангажимент да посети България в началото на следващата година. Дали дори предложил на Найденов лично да се срещне с тютюнопроизводители и да ги увери, че няма да се забранява производството на ориенталски тютюн.