Преговорите за реформи на трудовия пазар в Гърция в задънена улица

Международните кредитори настояват за намаляване на половина на обезщетението при уволнение в частния сектор.

15.10.2012 | 16:57
Преговорите за реформи на трудовия пазар в Гърция в задънена улица

Преговорите между Гърция и международните кредитори зациклиха. Причината е непостигането на съгласие по исканията на външните кредитори за  намаляване на обезщетенията при уволнение, увеличаване на пенсионната възраст и шестдневна работна седмица. Преговорите продължават днес и утре, след вчерашната седемчасова среща на инспекторите от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка с министъра на труда Янис Вруцис.

Правителството на Андонис Самарас се опитва да приключи пакета с нови мерки за икономии на стойност 13 и половина милиарда евро, който е от съществено значение за отпускането на поредния транш от международната финансова помощ за Атина. Целта е да се постигне политическо споразумение преди срещата на върха на Европейския съюз в края на седмицата. Исканията на кредиторите за незабавни промени в трудовите отношения и уволнения на държавни служители обаче блокираха разговорите.

Напрежение предизвика документ на кредиторите, в който се настоява за намаляване с между 30 и 50% на обезщетението при уволнение в частния сектор, както и за съкращаване на 15 хиляди държавни служители до края на годината, увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години, либерализация на затворените професии и други. Кредиторите на Гърция предлагат максималното обезщетение за уволнение в частния сектор да е 12 месечни заплати, а не 24, както е в момента. На масата на преговорите беше поставено и искането за шестдневна работна седмица.

Всички тези условия предизвикаха острата реакция на ресорните министри, както и на гръцките медии. В редакционни коментари се отбелязва, че със сигурност трябва да се стигне до споразумение с кредиторите, но това не означава, че трябва да се приемат промени, които ще превърнат трудовия сектор в „джунгла“.