Литва отхвърли с референдум проекта за нова АЕЦ

Проектът за строителство на атомна електроцентрала във Визагинас бе разработен с цел да бъде заменен реакторът в "Игналина".

15.10.2012 | 09:26
Литва отхвърли с референдум проекта за нова АЕЦ

Литовците се обявиха против изграждането на нова атомна електроцентрала в страната, предаде France Press. Едновременно със състоялите се вчера парламентарни избори гласоподавателите участваха и в консултативен референдум, в който въпросът бе "Подкрепяте ли строителството на нова атомна електроцентрала в Република Литва?"

С "не" отговориха 61.75 на сто от участвалите в референдума, 34.75% гласуваха "за", посочва АФП, като се позова на частични резултати, обявени от централната избирателна комисия. В референдума са участвали над 50%от регистрираните гласоподаватели в страната, което е необходимо условие резултатите от допитването да бъдат признати за валидни.
   
Проектът за строителство на атомна електроцентрала във Визагинас бе разработен с цел да бъде заменен реакторът в АЕЦ "Игналина", който бе спрян през 2009 в съответствие с поетите от Литва ангажименти при присъединяването й към Европейския съюз през 2004 година.

Резултатите от допитването не са задължителни, но след изборните резултати, данните вероятно ще окажат влияние върху развитието  на ядрената енергетика н страната.