Свитите военни поръчки от САЩ влияят негативно на британската индустрия

Близо половината поръчки на най-големия индустриален работодател във Великобритания-BAE Systems, идват от Пентагона.

12.10.2012 | 17:17
Свитите военни поръчки от САЩ влияят негативно на британската индустрия

Британският производител на военна техника BAE Systems започва да чертае нови планове за своето оцеляване след провала на сделката с френско-германската EADS. Свиването на военните поръчки от Съединените щати застрашава сериозно бъдещето на британската компания.

BAE Systems е най-големият индустриален работодател във Великобритания.

Тридесет и петте хиляди служители на компанията обаче са сериозно загрижени за бъдещето на своите работни места. След като сделката за сливане с френско-германската EADS пропадна, остават въпросителните за това дали британският производител на отбранителна техника ще успее да се справи с предизвикателствата.
Близо половината поръчки на компанията идват от Пентагона, а предстоящото свиване на военните разходи в Съединените щати ще задълбочи проблемите.

Очакваше се сътрудничеството с цивилно-ориентираната EADS да разшири възможностите и пред двете компании, но засега изглежда, че подобна развръзка вече е невъзможна.

"Кутията на Пандора вече е отворена,“ коментира анлизаторът Саш Туса. – „BAE Systems не могат да се върнат там, където бяха преди месец. Ако не успеят да намерят нови експортни пазари, ще станем свидетели на нови съкращения. Няколко хиляди служители вече загубиха работата си и тази тенденция може и да продължи."
Акционерите на EADS обаче си отдъхнаха след като сделката пропадна. Те имаха притеснения относно сливането на печелившия производител на авиотехника с компания, зависеща от военния пазар.

За BAE Systems обаче нещата изглеждат много по-трудни.
"Сега те имат два варианта,“ коментира Саш Туса. – „Или ще отделят част от бизнеса си, или ще се опитат да постигнат сделка с някоя американска компания."
Изпълнителният директор на BAE Systems Иън Кинг е под силен натиск, заради негативната реакция на акционерите. Той е принуден да търси възможно най-бързото решение на проблема. Саудитска Арабия и Оман са бързоразвиващи се пазари, където компанията има перспективи. Наскоро тя подписа голяма договор за доставка и с Южна Корея. Въпросът е дали тези алтернативи ще бъдат достатъчни за да стабилизират позициите на британския индустриален гигант.