Спечелихме Нобеловата награда за мир

27-те членки на Европейския съюз получават приза за 2012 година – и 1.2 млн. долара.

12.10.2012 | 14:15
Спечелихме Нобеловата награда за мир

Европейският съюз е новият носител на Нобеловата награда за мир, обяви днес председателят на норвежкия нобелов комитет Торбьорн Ягланд. Блокът, сред чийто 27 членки е и България, е отличен като опора на мира в периода след Втората световна война.

В съобщението си Ягланд отхвърли острата финансова криза в съюза като нещо временно и подчерта огромната му роля за създаването на мирна Европа и за сближаването на отколешни врагове като Германия и Франция. Друг мотив за присъждането на наградата е успешното разширяване на съюза, започнало преди трийсетина години с Гърция, Испания и Португалия и приключило, за момента, с България, Румъния и Хърватия (която ще стане официално член от догодина).

"Главното послание е да помним какво сме постигнали на този континент, и да не му позволим отново да се върне към разделянето и раздорите", заяви Ягланд. Неговата родна Норвегия е една от двете западноевропейски държави, отказали да се присъединят към ЕС.

Реакциите след неочакваното решение бяха смесени. "Огромна чест за целия Европейски съюз, за всеки от неговите 500 милиона жители, е да получи Нобеловата награда за мир за 2012 година", писа в Twitter председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Много евроскептици обаче възразиха остро срещу "нелепото" решение. "Това само показва, че норвежците наистина имат чувство за хумор", коментира евродепутатът Найджъл Фаридж. "Ако това е тяхната дефиниция за мир, значи норвежците се нуждаят от тълковен речник", добави кколежката му Марта Андреасен.

Ягланд отвърна на критиките, че нобеловият комитет "не се опитва да спаси еврото" или да извади Европа от кризата.

Не е ясно каква ще е съдбата на паричната премия (1.2 млн. долара), която се полага към наградата. Във Facebook вече има предложения да бъде разпределена между "всички наградени", тоест между поданиците на ЕС. При този вариант биха ни се паднали по две десети от евроцента на калпак.

По-сериозен е въпросът кой ще приеме приза от името на съюза. С добри шансове е бившият германски канцлер Хелмут Кол.