Самарас: Помощ, или Гърция се разпада

Докато ЕС отлага поредния транш, положението в страната все повече напомня Германия в навечерието на Хитлер, казва премиерът.

06.10.2012 | 10:19
Самарас: Помощ, или Гърция се разпада

Гръцкото общество е на ръба на саморазпада и ако не получи спешна помощ отвън, ситуацията максимално ще се приближи до Ваймарската република в навечерието на възхода на Хитлер, предупреди в интервю за Handelsblatt новият гръцки премиер Андонис Самарас. Той разговаря с германския вестник по повод предстоящото идната седмица посещение на Ангела Меркел в Атина.

Според Самарас гръцкото общество "е заплашено от нарастваща безработица, както се случи с Германия към края на Ваймарската република... Гражданите знаят, че това правителство е последният шанс на Гърция". Премиерът увери, че кабинетът му ще води "битка по всички фронтове", но няма да допусне беззаконие в страната. Последният коментар бе явен отзвук от събитията в четвъртък, когато гневна тълпа стачкуващи докери успя да нахлуе в Министерството на отбраната - безпрецедентен акт в новата гръцка история. Самарас подчерта притеснението си от възхода на екстремистки политически формации като неонацистката "Златна зора".

В Гърция наблюдават с все по-нарастваща тревога отлагането на решението за поредния спасителен транш от ЕС. През изминалата седмица се разбра, че това решение няма да бъде взето и на срещата на върха на 18 октомври. Междувременно властта в Атина почти е привършила парите за заплати, пенсии и основните социални дейности. "Ключът за нас е ликвидността... Затова следващият транш е толкова важен за нас".

Междувременно лидерите на опозиционните партии, които са против налаганите от ЕС мерки за затягане на разходите, предупредиха, че ще организират масови протести при посещението на германския канцлер. "Меркел трябва да е готова за демонстрации. Гръцкото общество ще я посрещне с масови протести", обяви говорителят на радикалната левица Syriza Панос Скурлетис.