ООН осъди сирийския обстрел на Акчакале

Съветът за сигурност на ООН призова за сдържаност в отношенията между двете страни.

05.10.2012 | 11:00
ООН осъди сирийския обстрел на Акчакале

Съветът за сигурност на ООН осъди чрез обща декларация сирийския минометен обстрел срещу турския пограничен град Акчакале, при който загинаха петима цивилни турски граждани – една жена и четири деца. Дипломатите, участвали в преговорите, съобщиха, че е постигнато съгласие по компромисен текст между проекта на западните сили и смекчения вариант, предложен от Русия на 15-членния Съвет.  В общото изявление се подчертава, че инцидентът е нагледен пример как сирийската криза оказва пагубно влияние върху сигурността на съседните държави и върху регионалния мир и стабилност.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН изразяват също така съболезнования на близките на жертвите, както и на народа и правителството на Турция. Въпреки че повечето критики са насочени към Сирия, международната организация призовава и двете страни за сдържаност.

Съветът за сигурност на ООН настоява нарушенията на международното законодателство незабавно да бъдат прекратени и да не се повтарят повече. 

В четвъртък турският парламент даде „зелена светлина“ за военни действия на територията на Сирия за период от една година. Турският премиер Реджеп Ердоган подчерта, че мандатът за военни маневри не е мандат за война и е провокиран от съображения за сигурност.  Хиляди турци излязоха на протест в Истанбул срещу решението на парламента.

Преди това Сирия поднесе извинения на Турция и определи случилото се като инцидент.