80 000 испанци са останали без работа септември

Правителството на Марио Рахой очаква ситуацията да стане още по-трудна.

05.10.2012 | 09:32
80 000 испанци са останали без работа септември

Над четири милиона и седемстотин хиляди испанци останали без работа, според последните данни на статистиката. Само през миналия месец техният брой е 80 000. Правителството на премиера Марио Рахой очаква ситуацията по отношение на заетостта да стане още по-трудна и се надява приетите структурни реформи от различни министерства и ведомства да помогнат на Испания да възстанови доверието и да се върне към растеж.

Синдикатите вече напомниха за крайно съкратения бюджет, приет от правителството преди седмица. Според тях бюджетът за 2013 допълнително ще увеличи безработицата.

Испания е във втора рецесия от три години, като безработицата в страната достига близо 25%. Очаква се тя да започне да спада догодина и да стигне до 23.3%. Страната е с четвъртата по големина икономика в еврозоната и първа по брой безработни в Европейския съюз .

Проблемите на Испания и финансовата ситуация в еврозоната ще обсъдят в Малта френският президент Франсоа Оланд и премиерите на Испания и Италия Мариано Рахой и Марио Монти. Там е насрочена и втората среща на страните от групата "Диалог 5+5", в която ще участват държавни и правителствени ръководители на Испания, Франция, Италия, Малта и Португалия, както и Алжир, Либия, Мароко, Мавритания и Тунис.