Ромни спечели първия диспут с Обама

67% от зрителите отдават предпочитание на републиканеца срещу едва 25% за настоящия президент.

04.10.2012 | 09:49
Ромни спечели първия диспут с Обама

Мит Ромни се наложи над Барак Обама в първия от трите традиционни телевизионни диспута между кандидатите за президентския пост в САЩ. По единодушното мнение на наблюдателите републиканецът стоеше по-уверено в спора, а агресивното му поведение принуди настоящия президент през повечето време да се брани. Представянето на Ромни вдъхна надежди на републиканците за късен обрат в предизборните нагласи. В последните дни преди диспута социологическите анкети сочеха убедителна победа за Обама във вота.

Първият от диспутите, продължил час и половина и гледан пряко от над 50 милиона зрители, бе посветен на икономиката. Ромни от самото начало атакува президента за непохватната му икономическа политика, а Обама, който изглеждаше уморен и на моменти раздразнен, трябваше да се защитава от нападките.

"Ако това бе боксов мач, реферът трябваше да го прекрати още в средата", коментира говорителят на кампанията на Ромни Ерик Фернстрьом, според когото шефът му е победил категорично.

Дори от щаба на Обама признаха превъзходството на републиканския опонент. Дейвид Плъф, един от ръководителите на президентската кампания, намекна, че Ромни е стоял по-добре, но това не променяло съотношението на силите. Според Плъф на републиканците им трябвало нещо, което да предизвика рязък обрат в предпочитанията на избирателите, а този диспут нямал такъв потенциал.

Според експресна анкета на CNN 67% от зрителите смятат, че Ромни е спечелил диспута, а само 25% отдават предпочитание на Обама. "Останахме с незаличимото чувство... че Ромни иска да е там, а президентът иска да е някъде другаде", коментира Джеймс Карвил, един от бившите изборни стратези на Бил Клинтън.

Обама попита републиканеца как смята да намали колосалния бюджетен дефицит, като в същото време намали данъците за богатите и увеличи военните разходи. На това Ромни просто отвърна, че намаляването на данъците "не е моят план", и на свой ред упрекна президента, че и след четири години в Белия дом продължава да не разбира от бюджетиране.

Като цяло и двамата кандидати боравеха доста свободно с фактите, както доказа един репортер на АР, съпоставяйки твърденията им с реалните показатели. Обама например обеща чрез прекратяването на операциите в Ирак и Афганистан да пренасочи средства към възстановяването на Америка, но АР припомня, че и двете войни бяха водени за сметка на нарастване на държавния дълг, така че прекратяването им няма да освободи никакви средства - може само да забави задлъжняването на страната.

Ромни пък многократно подчерта, че безработните в САЩ са 23 милиона. Според статистиката са едва 12, остатъкът в сметката на републиканеца се допълва с временно заетите, работещите на половин ден, нежелаещите да работят и онези, които са прекратили работа, за да подобрят образованието си. Освен това Ромни обвини Обама, че в неговия мандат цените на петрола са се удвоили - нещо, което зависи от международните пазари, а не от президента на САЩ, напомня АР.

Телевизионните диспути рядко са повлиявали на изхода на изборите, припомнят наблюдатели. Изключенията са две: първият, проведен през 1960 между харизматичния Кенеди и уморения Никсън, и онзи през 2000, когато Ал Гор пропиля преднината си пред Джордж У. Буш.