Нова стачка блокира Гърция

Има опасения, че поредния протест ще доведе до насилие по улиците в страната.

26.09.2012 | 08:57
Нова стачка блокира Гърция

Обща стачка срещу новите бюджетни съкращения ще блокира Гърция за поне едно денонощие. Тя е организирана от двата най-големи синдиката в страната, които заедно обединяват над половината работещи.

Новите мерки за икономии предвиждат поредно орязване на заплатите и пенсиите, както и нови съкращения в държавния сектор. Освен това се очаква пенсионната възраст да бъде вдигната на 67 години. Икономиите са част от условията, които Гърция трябва да изпълни, за да получи следващия транш международна помощ на стойност 31.5 млрд. евро. Без тези пари страната може да фалира до седмици.

Стачката заплашва напълно да блокира страната, тъй като включва държавните служители, преподавателите, банковите служители, фармацевтите, както и работещите в железницата и персонала на корабите.

Изследване на социологическата агенция MRB миналата седмица показа, че 90% от гърците смятат, че планираните мерки са нечестни и ще засегнат най-вече по-бедната част от населението.

Много хора се опасяват, че този протест може да предизвика огромно недоволство и да доведе до насилие по улиците, както се случваше при много предишни демонстрации.